Dit ben ik
Mijn naam is Nienke Demmendaal.
Ik ben orthopedagoog en heb brede ervaring als behandelaar en ouderbegeleider in de kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugdverslavingszorg. Ik werk inmiddels ruim 10 jaar met jongeren en hun ouders. Bijna 5 jaar geleden ben ik, naast mijn toenmalige baan in de jeugd-ggz, begonnen met Up. Ik geloof dat hulpverlening laagdrempelig mag zijn. Iedereen loopt op een moment in zijn leven tegen dingen aan en dan is het goed om iemand naast je te hebben die je helpt om stappen te zetten richting de kant die je op wil gaan.
Dit is hoe ik werk
Ik kies voor persoonlijke gesprekken, waarbij je je op je gemak voelt. Niet perse in een kantoorpand maar op een plek waar je je relaxt voelt. Ik kom bij mensen thuis, ik spreek af in mijn gespreksruimte of bijvoorbeeld gewoon in een koffietentje in het centrum. Voel je vrij om contact op te nemen, ik denk graag met je mee of ik wat kan betekenen.
Dit is mijn missie
Up wil impact in gezinnen hebben. Up is er om harten te raken en gezinnen te veranderen. En dat door met jongeren op te trekken en ze te begeleiden in het volgen van hun dromen. En door er voor ouders te zijn, naar ze te luisteren en vanuit een andere blik adviezen te geven.
Dit is wat Up voor jou kan doen:
Up trekt met jongeren op, staat naast ze en begeleidt in het volgen van dromen. Een gesprek is ontspannen en persoonlijk, het heeft geen zakelijke toon. Op een manier die bij jou past en waar je je prettig bij voelt. Een gesprek met Up kan gerust in een cafeetje. Ga de uitdaging aan en neem contact op met Up om te kijken hoe jij hierbij geholpen kan worden. En waar dat kan sluit Up aan bij jouw talenten en interesses. Als je van zingen houdt, voetbal, wandelen, creatief bent…
Dit is hoe het werkt:
Allereerst maken we kennis: om samen iets te bereiken is het belangrijk dat er een klik is. Je vertelt je verhaal en we bedenken samen waar we aan gaan werken en hoe we dat gaan doen. We spreken af met wie ik de gesprekken voer. Ik geloof in gezinnen: een gezin is de stabiele basis. In de behandeling van kinderen spreek ik de ouders vaak, met jongeren stemmen we dat samen af. We plannen de gesprekken en evalueren na een tijdje hoe het gaat en of er iets anders moet.
Doorverwijzing via de gemeente:
Up heeft een contract met de Lekstroom gemeentes (Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Vianen en Lopik), behandeling t/m 18 jaar na doorverwijzing wordt door de gemeente vergoed. Voor een verwijzing binnen Nieuwegein kan contact opgenomen worden met Geynwijs, daar wordt de vraag bekeken en samen met het gezin een plan opgesteld. Ga naar www.geynwijs.nl om je aan te melden. Voor rechtstreekse hulp of hulp boven de 18 jaar kunnen de gesprekken zelf betaald worden. Klik hier voor de actuele tarieven.
Training psychopathologie
Als je niet geschoold bent in diagnostiek en behandelen van stoornissen van jeugd maar er wel mee werkt dan is het een must om er een basiskennis van te ontwikkelen. In deze groepstraining word ieder meegenomen op het gebied van problemen en zorgen bij kinderen en jongeren. Dit gebeurt door middel van uitleg van DSM stoornissen en diagnoses, de meest voorkomende stoornissen en hoe je daarmee om moet gaan. Dit kan als losse training of als een programma waarin door middel van intervisie en casuïstiek de deskundigheid van het team vergroot wordt.
Organisatieadvies binnen de jeugdzorg
In een gouden combinatie voor uw organisatie/school bieden Nienke Demmendaal en haar man Elmer een aanbod aan die een lange termijn effect zal brengen. Er zijn veel veranderingen in Nederland op het gebied van jeugd en van zorg wat lang niet altijd een makkelijke of duidelijke impact op uw organisatie heeft. Up is het antwoord op die vraag. Elmer is goud op gebied van het versterken en bouwen van stabiele organisaties en verandermanagement, en heeft een talent om processen op een overzichtelijke en duidelijke manier te versimpelen (en hij heeft ook nog ervaring in de kinder-en jeugdpsychiatrie). Nienke brengt inhoudelijke kennis mee, jarenlange ervaring in diagnostiek en behandeling en weet het reilen en zeilen van de jeugdwet en passend onderwijs.
Overige trainingen
Naast de bovenstaande trainingen biedt Up de mogelijkheid om trainingen op maat te ontwikkelen voor uw organisatie. Deze trainingen kunnen gaan over elk facet van (jeugd)zorg of organisatie ontwikkeling. We gaan graag met u om tafel om te kijken op welke manier Up het beste resultaat kan leveren voor uw organisatie.
Van jongs af aan leren we. We leren op school, we leren op ons werk, door ervaring of door fouten. We leren over het leven door te leven, we leren over opvoeding door ouder te worden. En als het niet goed gaat in het leven zijn er gelukkig veel mogelijkheden om hulp te krijgen. Maar is het niet een veel betere investering om vooraf bepaalde inzichten en kennis op te doen?
Up biedt cursussen op het gebied van relaties, opvoeden en een stabiel gezin bouwen voor ouders. Voor jongeren zijn er cursussen op het gebied van identiteit, relaties en seks en onderwerpen op maat. De cursussen worden soms gegeven met andere deskundigen erbij om nog meer kennis te kunnen delen.
Wil jij een inspirerende gastspreker voor je evenement of organisatie? Dan kun je Nienke van Up inhuren om een prikkelende en frisse kijk te geven op thema’s als identiteit, opvoeding, (seksuele) ontwikkeling van kinderen en tieners, of een ‘hoe ga ik om met…’. Het wordt natuurlijk helemaal afgestemd op de behoefte en het publiek waar je mij als gastpreker voor vraagt.
We leren je leren je het liefst kennen onder genot van een kopje koffie waarin we benieuwd zijn naar je vraag en invulling van het moment. De kosten voor een spreekbeurt zijn afhankelijk van behoefte, tijd en opzet.
Een ortho-wattes? Is dat iets met je voeten?
Eehm nee, en je bent niet de eerste die dat vraagt (dat met voeten is trouwens een orthopeed). Als orthopedagoog ben je een opvoedkundige, gespecialiseerd in ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Een orthopedagoog werkt vaak met kinderen, maar ook volwassenen kunnen kampen met problemen en stoornissen op het gebied van ontwikkeling en gedrag.
Ik weet niet zeker of het nodig is om hulp te zoeken. Wat kan ik doen?
Leg je verhaal eens voor, waarschijnlijk gaat dat al voldoende inzicht en duidelijkheid geven. Uiteindelijk gaat het om wat jij wilt. De weg daar naartoe die ga je zelf, voel je vrij om er samen eens over door te praten te kijken of het voor jou handig is om iemand te hebben die een stuk met je meeloopt of dat dat niet nodig is. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis: maak er gebruik van!
Ik maak me zorgen om mijn zoon/dochter, maar hij/zij heeft echt geen zin om met iemand te gaan praten. Wat is slim om te doen?
Als je je zorgen maakt dan is het sowieso fijn om er even over te praten en iemand mee te laten denken. Ik zou zeggen: bel gewoon even op en dan hebben we het er samen over.
En over je zoon: mocht het goed zijn om hulp op te starten dan is het natuurlijk belangrijk dat hij dat ook wil. Dat doen we stap voor stap, motiveren is de uitdaging die Up juist graag aan gaat en de ervaring is dat dit uiteindelijk goed uitpakt!
Dus ik moet mijn portemonnee trekken en dan kan ik geholpen worden?
Ja, dat klopt. Behandeling is een investering en het kost geld. Het kan vergoed worden t/m 18 jaar als je ingeschreven staat in de Lekstroom gemeentes. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis, dus je krijgt wel eerst de kans om te zien waar je je geld aan uit gaat geven.
Kunnen de gesprekken buiten schooltijden plaats vinden?
Samen zoeken we naar een moment dat het beste uitkomt, het liefst een vast (twee)wekelijks moment op een vaste dag. Het streven is na schooltijd, dit is niet altijd mogelijk.
Oeps, ik ben een afspraak vergeten. En nu?
Nu gaan we het volgende gesprek eerst eens praten over agendabeheer…
Nee hoor! dit kan gebeuren maar hou er wel rekening mee dat het wat kosten met zich mee kan brengen omdat er wel tijd voor je is vrij gehouden die op het laatste moment niet meer opnieuw ingevuld kan worden. De afspraak is:
- Bij annulering meer dan 24 uur voor de afspraak worden er geen kosten in rekening gebracht.
- Bij annulering binnen 24 uur voor de afspraak brengt Up administratiekosten van €25 in rekening. Dit geldt ook bij behandelingen waarbij de kosten vergoed worden (dit moet je dan dus zelf betalen).
Zijn de gesprekken op zo’n bank of in een saai grijs hokje?
Dat kan als je dat graag wilt, maar liever op een plek waar jij je relaxt voelt. Een goede omgeving is belangrijk om je verhaal te kunnen doen. Een eerste gesprek doe ik vaak bij jou thuis of bijvoorbeeld in een koffietentje. We stemmen samen af waar we zullen afspreken: bij jou thuis, op mijn kantoor, ergens in de stad of bijvoorbeeld een wandeling bij lekker weer.
Ik zou wel eens willen weten hoe andere ouders omgaan met moeilijke situaties. Wordt dat ook aangeboden door Up?
Zeker! Up biedt cursussen aan voor ouders, waarbij onderling ervaringen uitwisselen een belangrijk onderdeel is. Kijk hier voor meer informatie.
Ik ben gescheiden. Moet de andere biologische ouder ook betrokken worden?
Als beide ouders gezag hebben over hun kind, dan moeten beide ouders instemmen met behandeling. Het uitgangspunt van Up is om beide ouders bij een behandeling te betrekken. We bespreken in het eerste gesprek hoe we dit in jullie gezinssituatie benaderen.
Over het ouderlijk gezag:
Als ouders ten tijde van de geboorte van hun kind getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, hebben ze automatisch beiden het ouderlijk gezag. Als ouders samenwonen maar niet getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, heeft de moeder automatisch gezag, de vader echter niet. De vader moet het kind erkennen en bij de rechter het ouderlijk gezag aanvragen. Als ouders gescheiden zijn, hebben ze meestal beiden ouderlijk gezag. Ouders die scheiden, behouden in principe gewoon het ouderlijk gezag. Er worden afspraken gemaakt over wie wanneer voor het kind zorgt, maar beide ouders houden evenveel recht op zeggenschap over zaken als schoolkeuze en bijvoorbeeld ook psychologische behandeling. Als er een situatie is dat één van de ouders geen gezag over het kind mag dragen dan is dat door de rechter bepaald.
Op mijn school zoeken we nog naar juiste wegen om de zorgleerlingen te onderwijzen en helpen. Wat kan Up voor ons betekenen?
Up heeft ook een uitgebreid pakket aan trainingen voor professionals. Dat kan bijvoorbeeld zijn om advies te geven hoe uw organisatie (beter) gericht kan zijn op deze groep leerlingen, maar ook een training psychopathologie waarin de onderwijzers worden getraind in het herkennen van en omgaan met kinderen die in een andere situatie zitten. Deze trainingen zijn naar behoefte en op maat. Neem gerust even contact op!
Ik heb een klacht over Up. Waar kan ik die kwijt en gaat dat wel onafhankelijk?
Als je een klacht over Up hebt dan vinden we dat natuurlijk heel er jammer en horen deze ook graag zelf. Hiernaast vindt Up het belangrijk dat een klacht netjes en onafhankelijk behandeld wordt. Mede hierom is Up lid van de NVO, de beroepsvereniging voor pedagogen, die voor de cliënten een klachtenprocedure aanbieden. Klik hier voor meer informatie hierover.